115
Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Gammel bereder + rom uten sluk = stor risiko

2022 var rekordår for vannskader etter lekkasjer fra varmtvannsberedere - slik unngår du å bli en del av statistikken

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

8. februar 2023
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

8. februar 2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230208103344151.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230208103344151.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

En varmtvannsbereder som slår lekk, kan forårsake store skader. Det gjelder uansett om berederen er stor eller liten. For husk at når vann tappes ut av den, vil den fylles opp igjen med nytt vann. Dermed kan lekkasjen i prinsippet foregå i evig tid.

En varmtvannsbereder har en forventet levetid på 15 til 20 år. Men jo eldre den blir er, jo større er sjansen for at lekkasjer oppstår. Har du den stående i et rom uten sluk, er risikoen for vannskader spesielt stor. Dette er tilfelle for mange som har berederen stående i benkeskapet på kjøkkenet.

Flere skader enn tidligere

Ser vi på tall fra Finans Norge, som er gjengitt i en pressemelding fra forsikringsselskapet IF, viser det seg at vannlekkasjer fra varmtvannsberedere førte til skader og ødeleggelser for 86 millioner de tre første kvartalene av 2022. Det er høyere tall enn for både 2020 og 2021. Når tallene for fjerde kvartal er klare kan det godt hende at summen passerer 100 millioner kroner.

Drøyt 800 av totalt 1542 skadetilfeller oppstod i privatboliger - de fleste av dem i borettslag/sameier med beredere i kjøkkenbenk uten sluk.

Sjekk berederen og skaff deg vannstoppeventil

Er du en av dem som har en eldre varmtvannsbereder stående i benkeskapet, kan det med andre ord være smart å bytte den ut med en ny. Er du usikker på hvor gammel den er eller hvilken tilstand den er i, anbefaler vi at du tar kontakt med en rørlegger for å få hjelp.

Uansett om du har planer om å skifte den ut eller ikke, anbefaler vi også at du skaffer deg en vannstoppeventil. Ventilen monteres på vanninntaket i huset og sensorer plasseres i rom der det det finnes vanninstallasjoner, men ikke sluk. Slik som en varmtvannsbereder i et kjøkkenskap.

Dersom sensoren oppdager vann, vil den gi en varsellyd og stenge vanntilførselen automatisk. Hvis det er varmtvannsbereder som har slått lekk, vil det si at den ikke blir fylt opp med mer vann og at skadeomfanget dermed blir begrenset. En vannstoppeventil forhindrer altså ikke lekkasjer i å oppstå, men begrenser skadene.

Det er også verdt å vite at flere forsikringsselskaper gir deg rabatt på forsikringspremien dersom du skaffer deg en vannstoppeventil.

2207
Falseb-0
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20241003144445151.png #FFFFFF
Les også